Hoidot

 

Luontaishoitola Hoitoraide tarjoaa luontaishoitoja Lempäälän Hollossa osoitteessa Ratatie 8.

Hoitola toimii Hollon vahtituvan pihapiirissä, Vaasasta siirretyssä talousrakennuksessa. Kauniin rakennuksen ulkoasu on 1890-luvulta, mutta sisätilat on täydellisesti uusittu ja rakennettu viihtyisäksi ja toimivaksi hoitolaksi.

Hoitovalikoimassa on Intialainen päähieronta, Shiatsu, Hoitava Hemmottelu, BEMER fysikaalista verisuoniterapiaa sekä Mini-shiatsu ja Mini-inkkari lapsille.

Lisäksi Hoitoraiteelta saa Buteyko-menetelmään pohjautuvaa Hoitava Hengitys -ohjausta.

 

Lämpimästi tervetuloa rentouttaviin ja energisoiviin hoitoihin!

 

Historiaa

Luontaishoitolan toimitila on Vanhassa Vaasassa 1898-2004 sijainnut ratavartijanmökin talousrakennus. Rakennus oli saanut purkutuomion, mutta sille koitti uusi elämä Lempäälässä, minne se siirrettiin osina Hollon vahtituvan historialliseen pihapiiriin.

ratavartijan_talo

 

Rautatieliikenne alkoi autonomisessa Suomessa 1862. Rautateiden alkuvuosikymmeninä ratojen varsille rakennettiin jopa 2,5 km:n välein vahtitupia eli ratavartijoiden asumuksia, joista käsin ratavartijat resiinalla tai jalkaisin tarkastivat ja pitivät kunnossa omaa rataosuuttansa. Alkuaikojen heikkorakenteisen radan kuntoa piti jatkuvasti tarkkailla, sammuttaa höyryvetureiden kipinöiden mahdollisesti aiheuttamia maastopaloja, estää karjan pääsy radalle, auttaa lumenaurauksessa ja vartioida näitä strategisesti tärkeitä liikenneväyliä.hoitolarakennus

Ratavartijan mökit olivat pienehköjä, mutta koristeellisia rakennuksia ja niiden pihapiiriin kuului navetta/talousrakennus, kellari, kaivo ja usein myös sauna/leivintupa. Koristeellisimmat rakennukset oli tehty Suomen Valtionrautateiden vuoden 1896 piirustussarjan pohjalta, ja tätä nikkarityyliä edustaa myös Hoitoraiteen rakennus ja sen viereinen, 1899 rakennettu Hollon vahtitupa.

Vanhasta Vaasasta siirretty rakennus ei ollut hirsirakennus, mutta oli kylläkin hirsimiesten tekemä, mikä näkyi taitavina puuliitoksina ja rakennuspaikalla käsin veistettyinä parruina. Uudelleenpystytyksessä rakennus on lämpöeristetty ja osin nykyaikaistettu, mutta se henkii edelleen tsaarinajan juhlallista tyyliä.

Hoitoraide